Roskilde

Roskilde

Roskilde er en af Danmarks ældste byer og den største by i Region Sjælland med 52.580 indbyggere. Udover at være kendt for sin imponerende domkirke og vikingeskibsmuseet har Roskilde også positioneret sig som en by i udvikling med fokus på kreativitet, musik og bæredygtighed.

Roskilde – musik, kultur og bæredygtighed som fundament for udvikling

Roskilde ligger hævet over landskabet med udsigt over Roskilde Fjord. Her er historie, kultur og natur i rigelige mængder – og en gågade med spændende butikker og indbydende restauranter og cafeer. Roskildes historie går tilbage til vikingetiden og middelalderen, og den største attraktion er ubetinget den smukke Roskilde Domkirke, der er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. 

    Fakta om Roskilde

    1. Roskilde er en af de ældste byer i Danmark.
    2. Roskilde Kommune har 90.446 indbyggere, hvoraf de 52.580 bor i Roskilde by.
    3. Kvadratmeterprisen for parcel- og rækkehuse i Roskilde er kr. 31.533.
    4. Under Roskilde Festival er Roskilde den 4. største by i Danmark.
    5. Knap hver fjerde indbygger i Roskilde er studerende.
    ...

    Erhvervslandskabet

    Roskildes erhvervslandskab er særligt stærkt på detail- og handelsområdet. Roskilde huser flere betydningsfulde virksomheder. Blandt disse er den store danske frøvirksomhed DLF Seeds A/S, hvis globale hovedsæde ligger i Roskilde og ejes af de danske frøavlere gennem DLF AmbA. DLF forædler og producerer frø, der afsættes verden over. Desuden er Roskilde Universitet og Sjællands Universitetshospital to af byens største arbejdspladser og nøgleaktører inden for deres respektive sektorer. Andre store virksomheder i Roskilde omfatter desuden:

    • Nunc, en del af den amerikanske virksomhed Thermo Fisher Scientific, der sælger højteknologiske engangsprodukter til hospitaler og medicinalvirksomheder i hele verden.
    • Den globale ingrediens- og enzymvirksomhed Chr. Hansen med hovedsæde i Rudersdal Kommune producerer i Roskilde Kommune probiotiske kulturer, som kan spises som kosttilskud.
    • Stryhns Gruppen A/S, som producerer leverpostej i Himmelev. 
    • Adax, som er en familieejet virksomhed, der er blandt Nordeuropas førende taskeproducenter og forhandles i mere end 500 butikker i Skandinavien og Tyskland.
    • Frellsen Chokolade, som er en af Danmarks største chokoladeproducenter. Frellsen producerer 3 mio. flødeboller om året.
    RockMuseum

    Musicon - en musisk og kreativ bydel

    Musicon tilfører Roskilde en ny dynamik inden for blandt andet erhverv, kultur og kunst, som samtidig tiltrækker gæster og opmærksomhed til bydelen. Musicon har stadig vokseværk. Nye byggerier, veje og byrum opstår, og stadigt flere beboere rykker ind på den 250.00 kvadratmeter store erhvervsgrund.

    Den bemærkelsesværdige evne til at kombinere boliger, kultur og erhverv har ført til, at Musicon allerede har modtaget flere priser. De seneste i 2022, hvor Roskilde Kommune først modtog en Music Cities Award for at integrere musik i planlægningen af det nye bydel og dernæst vandt Musicon også Blandet By Prisen. 

    Juryen har kåret Musicon-bydelen som vinder af Blandet By Prisen, fordi projektet kan fremvise overbevisende bystrategiske resultater i form af en ny, levende, blandet og kreativ bydel i det tidligere erhvervsområde i Roskilde
    Musicon.dk

    Visionen for Musicon omfatter udviklingen af 1.000 boliger med alt fra almene boliger og budgetvenlige lejligheder i farverige skibscontainere til eksklusive townhouses og leje- og ejerlejligheder, der passer til alle typer beboere. Derudover sigtes der mod at skabe 1.000 nye arbejdspladser fordelt på kreative erhverv, butikker, restauration, kultur, fritid og uddannelse.

    Museum Ragnarok

    Museum Ragnarok er en del af Roskilde Museum og Museumskoncernen ROMU, og har hurtigt etableret sig som en af byens attraktioner. Museet er en kombination af et musikeksperimentarium kaldet ”lydlaboratoriet” og udstillinger om ungdomskultur, hvor besøgende inviteres til at udforske musikken på en interaktiv og underholdende måde. Museum Ragnarok har også modtaget international anerkendelse for sin enestående kvalitet.

    I de første fem måneder efter åbningen havde museet over 50.000 besøgende. I 2017 blev Ragnarok udnævnt af National Geographic som en af de 15 bedste ”must-see” museer i verden indenfor nyskabende design og interaktive udstillinger. 

    Roskilde Festival

    Roskilde Festival

    Musik fylder meget i Roskilde. Byen ligger nemlig også adresse til den årlige Roskilde Festival, som er Nordeuropas største festival, der besøges af mere end 130.000 mennesker fra hele verden. Under festivalen går Roskilde fra at være landets 10. største by til at blive landets 4. største. Første gang festivalen fandt sted var i 1971, og har siden været 100% non-profit. Det er foreningen Roskilde Festival, som står bag den årlige begivenhed, og foreningens formål er at støtte initiativer for børn og unge samt humanitære og kulturelle organisationer.

    Roskilde Festival er kendt for at indgå i partnerskaber med forskellige organisationer og virksomheder.

    Festivalen har netop indgået et samarbejde med Dansk Industri, som udspringer af et fælles ønske om at skabe fremtidige cirkulære, bæredygtige samfund. Det primære formål er derfor at forbinde Roskilde Festivals anerkendte bæredygtighedsindsats med Dansk Industris erhvervs- og foreningsliv for at skabe fælles handling og inspiration. Derudover har festivalen også indgået et femårig partnerskab med Andel, der handler om at benytte mere vedvarende energi og inspirere deltagerne til at tage del i den grønne omstilling. Strømmen til festivalen kommer bl.a. fra Andels egen solcellepark på Sydsjælland.

    Studiestart

    En levende studieby med mangfoldige uddannelsesmuligheder

    Med knap en fjerdedel af Roskilde Kommunes 90.000 indbyggere som studerende, har Roskilde etableret sig som et centrum for uddannelse med et væld af uddannelsesmuligheder. Roskilde Universitet står som det prominente universitet i byen med sit brede udvalg af bachelor- og kandidatprogrammer. Andre uddannelsesinstitutioner inkluderer flere gymnasier og VUC, som tilbyder supplerende kurser til modne studerende. Derudover holder Professionshøjskolen Absalon også til i Roskilde, hvor de tilbyder både lærer-, sygepleje- og fysioterapiuddannelser. Roskilde fremstår dermed som et attraktivt studiested, hvor de studerende kan vælge mellem et bredt spektrum af fagområder og akademiske veje.

     

    Vikingeskib

    5 oplevelser i Roskilde

    1. Roskilde Domkirke: Udforsk den imponerende kirke, der er en del af UNESCOs verdensarvsliste og gravsted for danske konger og dronninger.
    2. Vikingeskibsmuseet: Oplev de velbevarede vikingeskibe og lær om vikingernes liv og historier gennem fascinerende udstillinger.
    3. Spillestedet Gimle: Oplev kultur og musik i Roskildes ungdomskulturhus og spillested.
    4. Glasgalleriet: Besøg det gamle glasværk på Roskilde Havn med arbejdende værksted, udstilling og butik.
    5. Restaurant Mumm: I hjertet af Roskilde finder du Mumm, hvis køkken består af gode danske råvarer og et menukortet, som tager udgangspunkt i 11 mindre retter med ens størrelse og til ens pris.
    ...