Nicolinelund

Nicolinelund

Mød to af rollemodellerne for Sjælland og øerne, Nicolinelunds ejere Käte M. Gjørup og Anker Nielsen. Med Nicolinelund vil de sætte naturen fri, give dyrelivet plads og skabe et unikt boligområde tæt på Køge med gift-og sprøjtefrie, biodiverse haver og fælles naturarealer med god plads til både mennesker, planter og dyr.

Nicolinelund

Nicolinelund ligger kun syv kilometer syd fra Køge i naturskønne omgivelser og kun 500 meter fra vandet. Bolig-naturområdet anlægges på Stolpegaards jorde med giftfrie, biodiverse haver og fælles naturarealer, delebilsordning og meget mere, som støtter op om den grønne dagsorden.

Käte M. Gjørup og Anker Nielsen har boet på Stolpegaard i mere end 20 år. Tidligere har deres 38 hektar været forpagtet ud til konventionelt landbrug, men de seneste otte år har de arbejdet intenst på at etablere Nicolinelund som et eksempelprojekt inden for by- og boligudvikling - med naturen for bordenden.

Nicolinelund er vores livsværk. Vi brænder for at naturen og dyrelivet får plads, og derfor kommer Nicolinelund ikke til at ligne traditionelle villakvarterer. Vi ønsker at sprede naturglæden, og vi håber, vi kan inspirere andre til at gå samme vej. For det er den bedste vej for naturen, biodiversiteten, plante- og dyrelivet – og dermed for os og vores børn.
Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen

Nicolinelunds nye landsby, Marens Minde, er den første af fire nye landsbyer, som alle har naturen som omdrejningspunkt.

Nicolinelund
Naturen og biodiversiteten er i krise over hele verden, bl.a. på grund af byudvikling uden omtanke. Derfor ville vi gerne tænke naturen ind fra begyndelsen i projektet og inviterede både Danmarks Naturfredningsforening, biologer, forskere og foreningen Vild Med Vilje med i udviklingsprocessen af det nye bolig-naturområde.

Vi har i planlægningen samtænkt haver og fællesarealer med naturen for bordenden, så fugle, padder, insekter og andre smådyr har steder at leve. Målet er at give naturen bedre plads ved både at udvide tolerancen og nytænke balancen mellem hensynet til naturen og hensynet til de nye beboere. Derfor udgør fællesskab om naturdagsordenen og naturaktiviteter også en af grundpillerne i det nye bolig-naturområde. 

Vi vil have naturen tættere på familierne og give børnene muligheden for at vokse op og blive naturkloge – og føre kærligheden og respekten for naturen videre til deres børn.
Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen

Plads til mennesker, boliger og natur

Nicolinelund er blevet til ud fra et ønske om at skabe et boligområde, der er tæt på byen, i pagt med naturen og lige ved havet. Men også ud fra et ønske om at byudvikle uden at naturafvikle ved at genskabe stevnsk natur på gammel landbrugsjord og invitere dyrelivet helt hen til køkkendøren.

Det tankesæt, som Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen har lagt ned over det nye boligområde, er dybest set det, vi savner over en bred kam. Tankegodset bag Nicolinelund håber vi kan være inspiration til andre om, at man kan tænke naturudvikling aktivt sammen med byudvikling, så vi sikrer, at naturen ikke bare er det, der er tilbage, når asfalt, beton og almindelig byudvikling har taget sin del.
Maria Reumert Gjerding, præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Nicolinelund
Nicolinelund er bemærkelsesværdig, fordi man på samme tid vil give plads til både mennesker, boliger og natur – det er nyt på den måde at skabe samspil til gavn for dyr, planter og mennesker.
Rasmus Vincentz, ,Vild Med Vilje

Biodiversitet via naturfokus i haver og fællesarealer

Der bor allerede omkring 100 familier i området, og når projektet er færdigt, vil de ca. 38 hektar rumme omkring 330 husstande fordelt i flere små landsbyer. Målet er at skabe en harmonisk sameksistens mellem vores liv i haverne og de fælles naturarealer, og insekternes og dyrenes behov for gode levevilkår.

Et krav er, at alle haver skal være naturvenlige med bl.a. artsrige plæner og hjemmehørende, vilde stauder, træer og buske. Der er desuden fokus på at undgå lysforurening i haver og fællesanlæg, ligesom der er rammer for, hvornår man må beskære buske og træer af hensyn til rugende fugle.

Man ser jo nogle gange villaejere, som beslutter sig for, at der godt må være vild natur i haven, men det, at man tænker det ind, allerede når man laver lokalplanlægningen, inden man bygger husene og folk flytter ind i husene, det er faktisk en nyskabelse.
.Rasmus Ejrnæs, biodiversitetsforsker.
Nicolinelund

I den seneste etape har Käte M. Gjørup og Anker Nielsen dedikeret det, der svarer til omkring 40 byggegrunde til en stor biodivers eng midt i området med flere vådområder, biotoper og landskabstyper, som vi kender fra det stevnske landskab. Alt sammen for at give plads til dyr og genoprette natur. Der genskabes lokale naturtyper, som især kan gavne de truede arter.  

Midt i Nicolinelund anlægger vi en stor eng med vådområder på 40.000 m2. Derudover får hver af de fire landsbyer sit eget gadekær med en fælled. Samlet svarer det til mere end 40 byggegrunde. Engen strækker sig som en vigtig naturkorridor gennem Nicolinelund ved at forbinde Køge kyst i nord med Tryggevælde Ådal i syd. Denne grønne akse vil med sine særlige biotoper tiltrække mange forskellige arter af både planter, fugle, padder, insekter og mindre pattedyr.
Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen

Ud over den store eng og gadekærene vil Nicolinelunds hundredvis af grunde, som bliver naturvenlige, giftfri haver, bidrage til at styrke biodiversiteten. Til sammen bliver de mange haver og den store eng et attraktivt helle for dyrelivet på Stevns.

Med hjælp fra biologer og andre eksperter har vi udviklet naturgrunde og fælles naturområder efter bæredygtige principper. Stevns’ naturligt forekommende og karakteristiske blomster, urter, træer og buske inviteres ind sammen med plantning af hundredvis af æbletræer og pollen- og nektarrige blomster og artsrige plæner.
Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen

Sjællands Udviklingsalliance

Käte Magdalene Gjørup og Anker Nielsen er medlemmer af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at styrke netværket mellem flere grønne ildsjæle og skabe grobund for flere bæredygtige succeshistorier.

Vil du, ligesom Nicolinelund være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, kan du tilmelde dig her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Nicolinelund

Nicolinelund er et bolig-naturområde syv km syd fra Køge, der har sat naturen for bordenden. Midt i området bliver etableret en 40.000 m2 stor eng med vådområder, biotoper og forskellige landskabstyper, som sammen med de hundredvis af naturvenlige haver giver plads for et rigere dyre- og planteliv.

Nicolinelund

Der bor allerede omkring 100 familier i Nicolinelund, og når projektet er færdigt, vil de ca. 38 hektar være beboet af omkring 330 familier.

Læs mere om Nicolinelund