Dyrehøj Vingaard

Dyrehøj Vingaard

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder på Sjælland og øerne: Dyrehøj Vingaard. Dyrehøj Vingaard er historien om, hvordan en nabo og et bachelor-projekt fra to geografistuderende blev startskuddet til Danmarks største vingård. I dag har Dyrehøj Vingaard 50.000 vinstokke på Røsnæs ved Kalundborg, har vundet adskillige vinpriser og er pionerer indenfor vinturismen.

Dyrehøj Vingaard

Da Tom Christensen overtog Dyrehøjgård i 2007, vidste han ikke, at området var egnet til at dyrke druer. Det var en nabo, som foreslog at producere vin på nogle af gårdens 50 ha. Et bachelor-projekt fra to geografistuderende, der udpegede de sydvendte skråninger på Røsnæs, som et af Danmarks bedste steder at dyrke vin, understøttede naboens opfordring og blev startskuddet til Dyrehøj Vingaard.

De kalkholdige sydvendte skrænter, de mange solskinstimer på Røsnæs og lav risiko for forårsfrost giver et fantastisk grundlag for at dyrke druer. Nærheden til havet giver et mildt klima, hvilket gør det muligt at producere ”cool climate wines.”
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry
Dyrehøj Vingaard

Druesorter til ”cool climate wines”

Det er muligt at dyrke druer så langt mod nord, fordi der har været omfattende forskning i druesorter, som kan nå at modne i vores kølige klima. Derudover er sorterne svamperesistente, så de kan dyrkes under de danske landbrugsregler. Den dominerende vindruesort på Dyrehøj Vingaard er Solaris, som dækker ca. 80% af vinmarkerne.   

Vores ambition er at lave topvine, der har internationalt niveau. Vi ved, at dansk frugt er formidabelt, og nu hvor man har fremavlet nogle vindruesorter, der både kan modne og som også smager godt, er grundlaget lagt.
Tom Huniche Christensen
Dyrehøj Vingaard

Røsnæs og RÖS

De første vinstokke blev sat i 2008 og siden har vingården produceret vin under navnet RÖS.

Røsnæs er grunden til, at vi er her. Det er også derfor, at alle vores vine er brandet RÖS. Terroiret fra Røsnæs afspejles tydeligt i vinen.
Betina Newberry

Prisvindende vin

I 2021 vandt Dyrehøj Vingaard medaljer ved Organic Wine Award International, som er en stor international tysk konkurrence for vine skabt efter økologiske principper. Vinene blev bedømt efter PAR metoden (PAR Wine Awards) og 1.116 vine fra 19 europæiske lande deltog i konkurrencen.

Vi havde tilmeldt syv vine i kategorierne hvid, mousserende og dessert og de kom hjem med fem sølvmedaljer, én guldmedalje og én top-guldmedalje. Med RÖS Solaris Vintage 2018, er det første gang, at en af vores vine blev tildelt 97 point ud af 100 mulige. Og første gang, vi slog det stærke felt og blev vinder af en kategori i en international konkurrence.
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry
Dyrehøj Vingaard

Havfrueprisen

Dyrehøj modtog også Havfrueprisen af De Danske Rejsejournalister i 2022.

Prisen gik til Dyrehøj Vingaard for at være en pioner indenfor dansk vinturisme, for at arbejde sammen med lokale aktører og for at være et godt eksempel på, hvordan lokale initiativer kan skabe positiv udvikling i landdistrikterne. Og det er vi utroligt stolte af.
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry
Dyrehøj Vingaard

Kirsebærlikør, gin og whisky

Vinen er Dyrehøj Vingaards kerneforretning, men vingården har udvidet med en række sideaktiviteter som fx destilleriet. Destilleriet blev etableret for at udnytte resterne fra vinproduktionen og Dyrehøj Vingaard har eksperimenteret med fx æblebrændevin, gin og kirsebærlikør, hvoraf gin og whisky allerede er en succes.

Spiritus er en naturlig forlængelse af vinproduktion og vi har formået at finde vores egen stil.
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry
Dyrehøj Vingaard

Gårdbutik, rundvisning og smagning

Vingården har også en gårdbutik og tilbyder rundvisning med vinsmagning i vinmarkerne. Dyrehøj Vingaard tilbyder derudover også at plante vinstokke og lave vin for andre producenter.

Jeg mener, at stilstand er tilbagegang. Derfor arbejder vi altid med nye projekter og ideer.
 Tom Huniche Christensen

Lokalsamfund

Dyrehøj Vingaard har en stor betydning for de lokale ”Røssere” og det lokale erhvervsliv, som betragter vingården som et fyrtårn for Røsnæs.

Det at vi kan holde åbent hver dag året rundt og være drivkraft for Danmarks vigtigste vinområde - Vinlandet Røsnæs - og at vi kan lave vin i topklasse har skabt en stor opbakning og respekt, hvilket lover godt for de fremtidige planer.
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry
Dyrehøj Vingaard
Vi kunne ikke drive Dyrehøj Vingaard og det ville ikke være lige så sjovt, hvis ikke vi havde alle de frivillige, der kommer og hjælper os. Det er meget rørende, hvordan lokalsamfundet og netværket har taget projektet til sig. Det giver en gejst og en tro på, at vi nok skal være her mange år fremover.
Tom Huniche Christensen og Betina Newberry

Dyrehøj Vingaard har otte fuldtidsbeskæftigede. Foruden søskendeparret råder vingården over sin egen ønolog og egen "viticulturist".

Sjællands Udviklingsalliance

Tom Huniche Christensen og Betina Newberry er medlemmer af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte fokus på dansk vin og Vinlandet Røsnæs.

Vil du, ligesom Tom og Betina fra Dyrehøj Vingaard, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Dyrehøj Vingaard

Dyrehøj Vingaard ligger på det solrige Røsnæs ved Kalundborg og er Danmarks største vingård med 50.000 vinstokke.

Læs mere om Dyrehøj Vingaard her