Scanmetals

Scanmetals

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Scanmetals. Scanmetals er en specialiseret metalgenbrugsvirksomhed, der har udviklet en ny, bæredygtig proces til at transformere skrald til værdifuldt metal.

Scanmetals

Scanmetals forretningsgrundlag er at udvinde metaller fra slagger, der er det restprodukt, man står tilbage med, når man brænder affald på et forbrændingsanlæg. Scanmetals har fået specialbygget en maskine, som på en mere bæredygtig måde kan udvinde metallet fra slaggerne. Maskinen kan finde metalstykker helt ned til 0,5 millimeter i slaggeret – uden at bruge vand eller kemi i processen.

 

Virksomheden blev grundlagt i 2009 og opererer i Skandinavien, Tyskland og Storbritannien, hvor restaffald fra husholdninger, industri og kommunalt affald behandles i EfW-faciliteter (EfW står for Energy-from-Waste) i stedet for at komme på losseplads. Virksomheden omsatte i 2022 for et trecifret millionbeløb og er blevet kåret som vinder af EY Entrepreneur Of The Year i både 2018 og 2020 i kategorien innovation. 

Scanmetals

Genvinding af ikke-jernholdige metaller

Scanmetals er førende inden for genvinding af ikke-jernholdigt metal fra forbrændingsanlæggets bundaske, som i fagsprog kaldes IBA og står for incinerator bottom ash. De genvundne ikke-jernholdige metaller renses, adskilles i forskellige fraktioner og sælges til primære og sekundære smeltere, raffinaderier, ingotproducenter og støberier globalt.

I 2020 genvandt Scanmetals tilsammen 39,683 tons ikke-jernholdigt metal, herunder 26,288 tons aluminium. Metal genvundet fra IBA resulterer i betydelige energibesparelser i forhold til primær metalproduktion. Denne energibesparelse kan omsættes til en reduktion i kulstofemissionerne fra den samlede metalproduktion.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals
Scanmetals

Scanmetals har udviklet ny og mere bæredygtig proces til udvinding af ikke-jernholdige metaller. Scanmetals har tre forarbejdningssteder, som har en årlig kapacitet til at behandle 75,000 tons ikke-jernholdig IBA. Materialets indhold af ikke-jernholdigt metal er på mellem 40% og 65%, mens resten er slagger og støv. Ved hjælp af den nyeste separationsteknologi, herunder hvirvelstrøm, induktion og røntgensortering, fjernes støv og slagger, og individuelle fraktioner af aluminium, kobber, messing, zink, rustfrit stål og ædelmetaller genvindes.

Vores tørreproces har vigtige fordele i forhold til de mere traditionelle genvindingsprocesser, der bruges til at behandle ikke-jernholdig IBA. Virkningen af ​​ikke at bruge store mængder vand og kemikalier samt yderligere minimering af oxidation af de genvundne metaller har en betydelig positiv miljøpåvirkning på den samlede metalgenvindingsproces og slutproduktet.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals
Scanmetals

Genanvendelige metaller

Et af de metaller, som Scanmetals udvinder er aluminium, der kan genanvendes uendeligt. Det anslås, at genanvendelse af aluminium bruger 90 % mindre energi end at producere det fra dets råmateriale. Det samme gælder for kobber og zink, hvor der er ca. 80 % energibesparelse ved at producere fra genbrugskilder.

Meget af det aluminium vi får ind, kommer fra madindpakning som leverpostejsbakker, yoghurtlåg og remouladetuber. Når vi har renset det, er det lige så godt som nyt aluminium.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals

Energy-from-Waste (EfW)

Scanmetals er en stærk fortaler for Reducer, Genbrug og Genbrug affaldshierarkiet som en måde at bidrage til bæredygtig verden på.

Vi er alle nødt til at reducere og genbruge vores affald i størst muligt omfang, men husholdnings- og kommunalt restaffald omfatter komplekse blandinger af papir, plast og metaller, som ikke kan sorteres og genbruges økonomisk.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals

Meget af dette restaffald er forurenet med organisk stof, eller indeholder materiale, der ikke kan genbruges, fx svampe, gaveindpakning, tandbørster, gamle sko, støvsugerposer, fødevareemballage mv., hvilket gør genanvendelsen mere kompleks.

Hvis vi skal fremme den cirkulære økonomi og sikre, at materialekredsløbet forbliver rent, er vi nødt til at sikre os, at alt affald, der ikke kan genanvendes, behandles sikkert, og den værdi, der ligger i dette restaffald, realiseres.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals
Scanmetals

Energy-from-Waste-anlæg

EfW-anlæg er en vigtig og meget effektiv måde at behandle restaffald på, der ikke er egnet til genbrug, og/eller som ikke kan genbruges økonomisk:

  • Resterende restaffald omdirigeres fra losseplads, hvilket reducerer potentiel grundvandsforurening, reducerer metan-emissioner væsentligt og eliminerer også behovet for mange års rehabiliteringsperioder.
  • Energi i form af el og varme genvindes.
  • Teknologiske fremskridt betyder, at alt slagger og metal indeholdt i IBA kan genvindes og genbruges, hvilket sikrer, at intet materiale behandlet i EfW-anlæg ender på lossepladsen.
Scanmetals' genvinding af ikke-jernholdige metaller fra restaffald fra husholdninger og kommunalt affald behandlet i EfW-anlæg er vigtig bidragyder til den cirkulære økonomi og til at reducere kulstofemissioner.
Ejvind Pedersen, grundlægger og direktør i Scanmetals

Sjællands Udviklingsalliance

Ejvind Pedersen er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte fokus på udvikling og partnerskaber.

Vil du, ligesom Ejvind Pedersen fra Scanmetals, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Scanmetals

Scanmetals er en specialiseret metalgenbrugsvirksomhed virksomhed, der har udviklet en proprietær, tør proces til at genvinde ikke-jernholdige metaller fra bundaske (IBA) genereret af Energi-fra-Affaldsanlæg (EfW). Scanmetals har hovedsæde i Kirke Stillinge ved Slagelse og opererer i Skandinavien, Tyskland og Storbritannien.

Læs mere om Scanmetals her