Ryegaard og Trudsholm Godser

Ryegaard og Trudsholm Godser

Mød en af rollemodellerne for Region Sjælland: Rygaard og Trudsholm Godser. Ryegaard og Trudsholm Godser er historien om, hvordan en godsejer, med afsæt i godsernes ejendomme og den omkringliggende natur, har skabt unikke mødefaciliteter og lejeboliger. Om landbrug, fæld-selv-juletræer og meget mere.

Ryegaard og Trudsholm Godser

Ryegaard og Trudsholm Godser, der ligger mellem Holbæk og Roskilde, er et stykke danmarkshistorie. Ryegaards historie går tilbage til før 1350 og har bl.a. været ejet af Valdemar Atterdag. Trudsholms historie går tilbage til 1551.

Siden 1824 har godserne været ejet af familien Scheel. I dag ejer Frederik August Rosenkrantz Scheel 90% af godserne, som han i 2020 overtog fra sin far Johan Christian Rosenkrantz greve Scheel. Ryegaard og Trudsholm Godser driver primært land-og skovbrug, men omfatter også bl.a. en dyrehave, skydebane, park, ishus, lejeboliger, samt unikke konference- og mødefaciliteter.  

På Ryegaard og Trudsholm Godser arbejder vi med tre målsætninger: At bevare ejendommene i familiens eje, at bevare og forbedre natur- og kulturværdierne og at være en god arbejdsplads.
Greve Johan Scheel

Natur og bæredygtighed

Den omkringliggende natur betyder meget for godserne, som har mere end 70 kæmpehøje og store arealer, der er beskyttet af Naturbeskyttelsesloven. På godsernes jorder er der også tre områder, som er udpeget som Natura2000 område.

Vi anvender CO2-neutral træflis fra egen skov til vores flisfyr, der via fjernvarme leverer varme til Ryegaard samt seks (snart syv) boliger. Derudover har vi et solcelleanlæg, der leverer sol-strøm til de samme forbrugere. Vi arbejder desuden på at kunne forsyne 30-40.000 husstande med solcellestrøm, hvis vi får en tilladelse af Lejre Kommune.
Greve Johan Scheel

Hold møde i en trætop

Ryegaard og Trudsholm Godser har afsæt i godsernes ejendomme og den omkringliggende natur, skabt unikke mødefaciliteter, herunder Trætophytterne, Brandsprøjtehuset, Kørestalden samt Trudsholms hovedbygning.

Ryegaard og Trudsholm Godser

Trætophytterne

Trætophytterne befinder sig seks meter over jorden og er bygget ind i de gamle egetræer med minimal indgriben i den omkringliggende skov. Ud over selve hytterne, er der også en stor terrasse med udsigt over bunden af Isefjorden.

I hytterne oppe i trætoppene kan man året rundt nyde udsigten ud over Isefjorden. Der er højt til himmelen, fuglefløjt og masser af natur, som sørger for, at man kan tænke kreative tanker og få ny energi med hjem.
Greve Johan Scheel
Ryegaard og Trudsholm Godser
Vi vil gerne have, at alle gæster får en helt speciel mødeoplevelse i trætoppene mellem de gamle træer, og at de bliver inspireret af den omgivende unikke natur. Derfor har vi sørget for, at der, i forbindelse med møder, kommer en lokalkendt guide, som viser den fredede dyrehave, den botaniske og unikke Kirkemose og fortæller om de mange hensyn til biodiversiteten, der tages i moderne skovbrug.
Greve Johan Scheel

Brandsprøjtehuset

I det tidligere brandsprøjtehus, hvor godsets hestetrukne brandsprøjte holdt til fra 1870’erne til 1990’erne, kan man holde både møder og fester.

Ryegaard og Trudsholm Godser
Vi har nænsomt renoveret brandsprøjtehuset, så det nu kan bruges til møder og fester. Der er kalkede vægge, brændeovn og en rustik fornemmelse, som lader tankerne flyve og som sørger for at ideerne kommer til jer.
Greve Johan Scheel


Kørestalden

Den gamle kørestald er fra 1656 og er Danmarks ældste af slagsen. Kørestalden er blevet restaureret og malet i de originale farver. Udenfor er der fri adgang til godsets park, hvor der er plads til leg, spil og gåture.

Ryegaard og Trudsholm Godser
Spiltov, fodertrug, bjælker og brosten er bevaret, så man næsten kan høre hestenes hove i stalden. I kørestalden bliver man hensat til en anden tid, som giver en et afbræk fra hverdagen.
Greve Johan Scheel

Trudsholm Gods

Trudsholms fredede hovedbygning, som måske er landets ældste enkeltstående renæssancebygning, blev opført i 1551. Trudsholms hovedbygning har ikke været beboet siden 1990 og er i dag i forholdsvis dårlig stand. Imidlertid er Trudsholm Gods i besiddelse af en god portion middelalderstemning, som understøttes af, at huset er omgivet af en fredet voldgrav.

Ryegaard og Trudsholm Godser
Trudsholm er helt speciel med sine rustikke rammer og det romantiske forfald. Man træder ind i en anden tid.
Greve Johan Scheel


Bo på godsernes jorder

Med til godsernes jorder hører en masse mindre ejendomme, som Ryegaard og Trudsholm Godser har valgt at bruge som lejeboliger. Der er i alt 36 boliger, hvoraf den mindste er 40 kvadratmeter og den største 650 kvadratmeter.

Ryegaard og Trudsholm Godser
Vi har gamle huse og helt nybyggede huse. Vi har huse med stråtag og huse med tegltag. Vores huse er ganske enkelt ikke ens, men hvert har sin egen charme. Vi gør meget for at finde de rigtige lejere til vores huse. Lejere, som vi tror passer ind i det enkelte hus - og som vil passe på det.
Greve Johan Scheel

Landbrug

På godserne er der både konventionelt og økologisk landbrug. Den største del af det økologiske areal udgøres af overdrevs- og græsningsarealer, mens salgsafgrøder består af vårbyg til maltbyg og vinterrug til foder.

På de konventionelle marker dyrker Ryegaard og Trudsholm Godser vårbyg til maltbyg, rajgræs, engrapgræs, vinterraps, brødhvede og industrihvede.

Vi lægger vægt på at forbedre biodiversiteten både i det konventionelle og det økologiske markbrug. Vi laver biotop-planer og har et samarbejde med Dansk Planteværn, der går ud på at udvikle og vise metoder til forøgelse af biodiversiteten på og omkring de dyrkede marker.
Greve Johan Scheel
Ryegaard og Trudsholm Godser
Vi har fået beregnet vores carbon footprint (CO2-aftryk) for vores konventionelle landbrug, vores økologiske landbrug og vores skov. Vi har et negativt aftryk, hvilket betyder, at vi optager mindre CO2, end vi udleder.
Greve Johan Scheel

Juletræsproduktion

Juletræsproduktion er en intensiv produktion, som kræver bl.a. investering i de helt rigtige planter, det helt rigtige areal, omhu og held for at blive en succes.

Ryegaard og Trudsholm Godser
Juletræsproduktion er en omstændig proces. Når juletræerne plantes, er de allerede 3-4 år gamle. Fra udplantningen går der 8-10 år, før de når juletræshøjden. Det er normalt kun ca. 60% af de plantede små træer, der bliver til juletræer. Resten skæres ned og destrueres, så der kan blive plads til de pæne træer.
Greve Johan Scheel
Ryegaard og Trudsholm Godser

Selv om et juletræ er et naturprodukt, hvor der er plads til individuelle forskelle, stilles der i dag skrappe krav til hvilke juletræer, der kan sælges.

Juletræerne skal hvert år have en kærlig hånd af dygtige skovarbejdere, som sørger for, at træerne får næringsstoffer, bekæmper ukrudtet, holder skadedyr i skak, sørger for at træet kan sættes i en fod og regulerer topskudslængden. Dette er en af grundene til, at vi kan producere juletræer, der er pænere end de fleste.
Greve Johan Scheel

Jul på Ryegaard og Trudsholm Godser

De sidste fire weekender før jul, er der jul på Ryegaard og Trudsholm Godser. Der er mulighed for at købe delikatesser, specialvarer og pyntegrønt og tage en tur med hestevogn ud i skoven for at fælde årets juletræ.

Ryegaard og Trudsholm Godser

Der er mulighed for ponyridning for de mindste, og når sulten og tørsten melder sig, er der bl.a. mulighed for at købe gløgg, æbleskiver, risengrød og tarteletter med vildtfyld.

Det bliver ikke hyggeligere end til Jul på Ryegaard, hvor der er hygge for hele familien. Vi har øvet os i mange år, og 2021 er således 31. gang, vi sælger juletræer. Vi har en lang tradition for, at man kører med hestevogn ud i skoven, hvor man vælger og fælder familiens juletræ.
Greve Johan Scheel

Sjællands Udviklingsalliance

Johan er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte yderligere fokus på bæredygtighed, den smukke natur og dertil hørende oplevelser, som Region Sjælland har at byde på.

Vil du, ligesom Johan, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Ryegaard og Trudsholm Godser

Rygaard og Trudsholm Godser ligger mellem Holbæk og Roskilde og går tilbage til før 1350. Ryegaard og Trudsholm Godser driver primært land-og skovbrug, men omfatter i dag også bl.a. en dyrehave, skydebane, park, lejeboliger, ishus, samt unikke konference- og mødefaciliteter. 

Læs mere om Ryegaard og Trudsholm Godser her