Nakskov

Nakskov

Nakskov er den 11. største by på Sjælland med 12.456 indbyggere. Det gør Nakskov til den største by i Lolland Kommune.

Nakskov – fart på udviklingen

Nakskov er en perle med unikke aktiver, der fungerer som springbræt for byens udvikling. Nakskov har både enestående fjordnatur, en historisk bymidte samt en stor erhvervshavn, der gør byen til et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed.

Fakta om Nakskov

  1. Lolland kommune har 39.021 indbyggere, hvoraf 12.456 bor i Nakskov.
  2. Kvadratmeterprisen for parcel- og rækkehus i Nakskov er kr. 8.945.
  3. Hestehovedet badestrand har landets varmeste badevandstemperatur.
  4. Indbyggere i Nakskov kaldes for ’Nakskovitter’.
  5. På Nakskov havn produceres nogle af verdens længste vindmøllevinger af Vestas.
...

Erhvervslandskabet

Nakskov rummer en væsentlig del af arbejdspladserne i Lolland Kommune. Byen har en lang række virksomheder, som på tværs af sektorer, bidrager til byens vækstpotentiale. En af disse virksomheder er Crispy Foods Nordic, som er resultatet af fusionen mellem Nakskov Mill Foods og Crispy Foods. Crisoy Foods er i dag Danmarks største producent af morgenmadsprodukter og står bl.a. bag SOLGRYN.  Virksomheden eksporterer hele 80% af produktionen.

Andre store virksomheder i Nakskov og omegn omfatter desuden:

  • Nordic Sugar, som producerer sukker fra lollandske sukkerroer.
  • Ortofon, som udvikler, producerer og markedsfører de verdenskendte Ortofon komponenter til høreapparatindustrien.
  • Alfa Laval Nakskov, der er en førende global leverandør af bæredygtige løsninger inden for fødevareforarbejdning, miljørensning, biobrændsel, marineteknologi og vedligeholdelsestjenester.
  • MHI Vestas vindmølleproduktion, som udvikler og producerer vinger til vindmølleparker både nationalt og internationalt på Nakskov Havn. 
Nakskov Fjord

Lolland Kommune og Nakskov inviterer Europa på besøg med Fermern Belt forbindelsen

Et af de største anlægsprojekter i Danmarkshistorien, Femern-forbindelsen foregår lige nu på Lolland, kun 30 kilometer fra Nakskov. Femern Bælt-forbindelsen er en 18 kilometer lang tunnel, som skal forbinde Danmark og Tyskland, med både bil- og togtrafik. Når Femern Bælt-tunnelen står færdig i 2029, vil turen mellem Rødbyhavn og Puttgarden tage 7 minutter i tog og 10 minutter i bil. Forbindelsen rykker Sjælland og øerne tættere på Tyskland, hvilket skaber nye muligheder inden for både erhvervslivet og turismen, særligt for de sydsjællandske byer som Nakskov.

Læs mere om gevinsterne ved Femern-forbindelsen her.

Hestehovedet Nakskov

Nakskov 2030 – turismens vækstpotentiale

Nakskov vil skabe en levende by ved at bruge turismen som drivkraft for udvikling med fokus på aktiviteter, fællesskab og inspiration, både for byens indbyggere og besøgende. Målet er at styrke Nakskovs profil, som en attraktiv og levende hovedby på Lolland. Initiativet kaldes ”Nakskov 2030”, og er et udviklingsprojekt fordelt på tre indsatsområder: Hestehovedet og fjorden, havnen og bymidten. Nakskov ønsker, med dette ambitiøse initiativ, at udvikle byen til en turistattraktion, der anerkender både Nakskovs historie og natur, samtidig med at der etableres nye faciliteter, oplevelser og overnatningsmuligheder. Der er afsat 150 millioner kroner til initiativet.

Dodekalitten

En særlig plads til kunsten

På Lolland har kunsten en særlig plads, hvor flere anerkendte kunstmuseer beriger kulturen. Kunsten er dog ikke kun at finde på de lollandske museer, men også midt på en mark nord for Nakskov. Her tårner tolv enorme stenskulpturer op, lige ned til Smålandsfarvandet, som et kunstnerisk vartegn for Lolland. Monumentet hedder Dodekalitten, og er skabt af billedhuggeren Thomas Kaziola og komponisten Wayne Siegel, som et work in progress kunstværk. Når kunstværket i 2026 forventes at stå færdigt, vil det bestå af tolv stenskulpturer med forskellige ansigter, som i en cirkel, skuer mod hinanden.

Knutheborg

 

Lolland hed tidligere Låland på grund af de mange låer; smalle render, som tidevandet kunne strømme ind ad.

Vi ved ikke meget om Lolland, Falster og Møns historie fra den tidlige middelalder. Øerne ikke kun har været beboet af mennesker med en dansk kulturarv. Vendere med en slavisk baggrund har beboet øerne, hvilket landbysnavne som Kramnitse og Tillitse samt gårdnavne som Corselitze om.

Det er også uklart, hvornår Lolland, Falster og Møn er blevet en del af det danske rige. Det vides således ikke med sikkerhed, om Sydhavsøerne allerede har været en del af det danske rige ved Harald Blåtands samling af landet i 965 e.Kr. En række begivenheder tyder dog på, at det først er omkring Valdemar den Stores tid, øerne for bestandigt bliver integreret i riget.

Sydhavsøerne har noget af Danmarks bedste landbrugsjord, der indeholder gode mængder ler og kalk. Men den tunge jord har også været svær at håndtere, så udbredelsen af bedre plove i højmiddelalderen har været vigtig for landbrugsudviklingen på øerne. En mindre del af jorden er blevet udnyttet, men på den del, der har været opdyrket, har man til gengæld kunnet opnå meget. Mens man i meget af Danmark primært dyrkede byg og rug, har man på Lolland og Falster allerede i middelalderen kunnet dyrke hvede og ærter.
Christian Kjær Monsson fra bogen Sjælland, Lolland, Faster og Møn – En fortælling om øerne fra istid til moderne tid.

Læs mere om bogen her

5 oplevelser i Nakskov og omegn

  1. Frederiksdal Gods: Gå på spøgelsesjagt og smag på prisvindende dansk kirsebærvin på det smukke gods. 
  2. Knuthenborg SafariparkTag ud til Knuthenborg Safaripark og oplev mere end 500 vilde dyr.
  3. Dodekalitten: Besøg dodekalitten, som kombinerer nordisk mystik og imponerende kunst i den danske natur. 
  4. Bådtur med Postbåden: Tag med Postbåden ud og oplev Nakskov fjord og kyst fra vandet.
  5. Fuglsang KunstmuseumOplev både historiske og nutidige værker på Fuglsang kunstmuseum.
...