Frederiksdal
Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Frederiksdal Kirsebærvin. Frederiksdal kirsebærvin er historien om tradition og innovation. Om det danske Stevnskirsebær, der er blevet vakt til live igen på Frederiksdals Gods og danner grundlag for dansk vin i verdensklasse. Om passionerede og innovative ildsjæle, der har opnået at blive Nordens største Vineri med global distribution, og et fyrtårn når det handler om udvikling af frugtvine.
Frederiksdal
Historien om Frederiksdal begyndte en tilfældig eftermiddag i 2006, hvor Harald Krabbe, som ejer Frederiksdal Gods, viste en nysgerrig journalist og vinentusiast rundt i kirsebærplantagen. Rundvisningen satte gang i en vinrevolution på Lolland. Et partnerskab mellem Harald Krabbe, Morten Brinch Iwersen og Jan Friis-Mikkelsen var født: Godsejeren Harald Krabbe havde kirsebærtræerne, journalisten Morten Brink Iwersen lidenskaben for vin og kokken Jan Friis Mikkelsen passionen for råvarer af bedste kvalitet.
Stevnskirsebærret
Med afsæt i Stevnskirsebærret ville de genoplive den stolte, gamle danske tradition for kirsebærvin- og likør og sætte nye standarder. Målet var at forfine kirsebærvinen, så Stevnskirsebærret med sin kvalitet, intensitet og komplekse smag kunne få sin gastronomiske eksistensberettigelse. Resultatet blev vin, som har vundet priser over hele verden.
Nordens drue
Stevnskirsebærret bliver også kaldt Nordens drue og er en gammelt sort. Kirsebærret har vokset i Danmark i generationer og er kendt og anerkendt over hele verden for sin høje kvalitet. Stevnskirsebærret har særdeles gode vækstbetingelser langs kysterne i Syddanmark og i den vestlollandske muld.
Kirsebærret har et højt indhold af sukker og syre, som gør det velegnet til produktion af vin og likør. Kombinationen af sukker og syre giver en kompleksitet og en dybde i smagen, hvilket er årsagen til, at Frederiksdal udelukkende producerer kirsebærvin af Stevnskirsebærret fra godsets 16.000 træer.
Frederiksdal Vineri
Kirsebærvinen bliver produceret i Frederiksdals Vineri efter samme principper, som har været brugt i århundrede til produktion af druevin. Og indtil videre er Frederiksdal de eneste, der producerer på den måde. Vinen vildtgærer både udenfor i glasballoner i alt slags vejr og indenfor i gamle franske egefade.
Dogmeregler
Frederiksdal arbejder med tre dogmeregler:
- Vinen vildtgærer
- Vinen svovles ikke
- Vinen bliver ikke filtreret
Frederiksdals Vineri er i dag en aktiv arbejdsplads for bl.a. høstfolk, forskere og vinnørder. Vineriet er åbent for besøgende og rundvisninger, hvor man bl.a. kan se vildtgæringsprocessen.
Bæredygtigt landbrug
Øl og kirsebær
Nyheden om Frederiksdal er nået langt udover Danmarks grænser. Frederiksdal har bl.a. indgået et samarbejde med Yardley Brothers Craft Brewery fra Hong Kong, som er et af Asiens mest innovative håndværksbryggerier. Frederiksdals egetræsfade indgår i deres produktion af en ny øl ved navn Frederiksdal Cherry Sour Ale Brew. Øllen blev lanceret på Michelin restauranten Roganic i Hong Kong, som også har en Michelin Green Star, der er en anerkendelse for, at de har fokus på bæredygtighed.
Mere bæredygtighed
Harald Krabbe er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte fokus på bæredygtigt landbrug og udvikling af regionen.
Vil du, ligesom Harald Krabbe fra Frederiksdal, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)
Om Frederiksdal
Frederiksdal bliver produceret på Frederiksdal Gods på Lolland. Kirsebæreventyret begyndte i 2006 med et ønske om producere verdens bedste kirsebærvin på de bedste råvarer. I dag er Frederiksdal Kirsebærvin prisbelønnet og anmelderrost, og vinene bliver solgt over hele verden.
Frederiksdals Vineri er åbent for besøgende og rundvisninger. Læs mere om Frederiksdal Krisebærvin.