Harald Krabbe, frederiksdal

Frederiksdal

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Frederiksdal Kirsebærvin. Frederiksdal kirsebærvin er historien om tradition og innovation. Om det danske Stevnskirsebær, der er blevet vakt til live igen på Frederiksdals Gods og danner grundlag for dansk vin i verdensklasse. Om passionerede og innovative ildsjæle, der har opnået at blive Nordens største Vineri med global distribution, og et fyrtårn når det handler om udvikling af frugtvine.

Frederiksdal

Historien om Frederiksdal begyndte en tilfældig eftermiddag i 2006, hvor Harald Krabbe, som ejer Frederiksdal Gods, viste en nysgerrig journalist og vinentusiast rundt i kirsebærplantagen. Rundvisningen satte gang i en vinrevolution på Lolland. Et partnerskab mellem Harald Krabbe, Morten Brinch Iwersen og Jan Friis-Mikkelsen var født: Godsejeren Harald Krabbe havde kirsebærtræerne, journalisten Morten Brink Iwersen lidenskaben for vin og kokken Jan Friis Mikkelsen passionen for råvarer af bedste kvalitet.

Frederiksdal, teamet
Fra venstre: Jan Friis-Mikkelsen , Morten Brinch Iwersen og Harald Krabbe
Kirsebærvinene fra Frederiksdal kan ikke sammenlignes med det, man tidligere forbandt med kirsebærvin. Tidligere tiders kirsebærvin bestod typisk af saft, sukker og alkohol, som i bedste fald lagrede et par år på træfade, men der skete aldrig en gæring. Det er Frederiksdal de første og indtil videre eneste i verden, der gør. Det at vinen udelukkende består af kirsebær, og at den gærer, giver den en intensiv og dyb smagsoplevelse, som ikke kan sammenlignes med andre vine.
Harald Krabbe

Stevnskirsebærret

Med afsæt i Stevnskirsebærret ville de genoplive den stolte, gamle danske tradition for kirsebærvin- og likør og sætte nye standarder. Målet var at forfine kirsebærvinen, så Stevnskirsebærret med sin kvalitet, intensitet og komplekse smag kunne få sin gastronomiske eksistensberettigelse. Resultatet blev vin, som har vundet priser over hele verden.

Vi ønskede at nyfortolke og udvikle kirsebærvinen, som ingen tidligere har været i stand til. Kvaliteten og intensiteten af vinen er unik og ikke set tidligere.
Harald Krabbe

Nordens drue

Stevnskirsebærret bliver også kaldt Nordens drue og er en gammelt sort. Kirsebærret har vokset i Danmark i generationer og er kendt og anerkendt over hele verden for sin høje kvalitet. Stevnskirsebærret har særdeles gode vækstbetingelser langs kysterne i Syddanmark og i den vestlollandske muld.

Frederiksdal, kirsebær

Kirsebærret har et højt indhold af sukker og syre, som gør det velegnet til produktion af vin og likør. Kombinationen af sukker og syre giver en kompleksitet og en dybde i smagen, hvilket er årsagen til, at Frederiksdal udelukkende producerer kirsebærvin af Stevnskirsebærret fra godsets 16.000 træer.

Produktionen er en langsommelig proces. Der går minimum ni år fra kirsebærtræet bliver plantet, til det bliver til en flaske Frederiksdal kirsebærvin. Men det er værd at vente på.
Kirsebærrene bliver høstet i slutningen af august, når de begynder at tørre en smule ind, så de ligner rosiner. Det har betydning for kvantiteten, fordi en del af saften fra bærret er fordampet. Til gengæld har det en positiv indflydelse på kvaliteten, fordi smagen bliver mere koncentreret.
Harald Krabbe

Frederiksdal Vineri

Kirsebærvinen bliver produceret i Frederiksdals Vineri efter samme principper, som har været brugt i århundrede til produktion af druevin. Og indtil videre er Frederiksdal de eneste, der producerer på den måde. Vinen vildtgærer både udenfor i glasballoner i alt slags vejr og indenfor i gamle franske egefade.

Vinen står udenfor i sol, regn, frost og sne, hvilket udvikler en helt særlig smagsprofil. Vi plejer at sige, at den får smagen af Lolland. Metoden kendes fra Maderia, Porto og Banyules og Maury, hvor den er blevet benyttet i århundreder.
Harald Krabbe

Dogmeregler

Frederiksdal arbejder med tre dogmeregler:

  1. Vinen vildtgærer
  2. Vinen svovles ikke
  3. Vinen bliver ikke filtreret
Helt fra begyndelsen besluttede vi – stik mod alle anbefalinger – at tre dogmeregler skulle følges på Frederiksdal.
Harald Krabbe

Frederiksdals Vineri er i dag en aktiv arbejdsplads for bl.a. høstfolk, forskere og vinnørder. Vineriet er åbent for besøgende og rundvisninger, hvor man bl.a. kan se vildtgæringsprocessen.

vintønder, frederiksdal

Bæredygtigt landbrug

Vi ved, at den lollandske muld, den lollandske terroir, gør noget godt for smagen. Derfor passer vi på den og planter vilde blomster og urter, som gøder og giver smag til jorden.
Vi planter gamle frugtsorter, som er ved at være sjældne. Vi har netop plantet en plantage med nye blommetræer, for der findes ikke noget sted i verden, hvor blommer og bær smager bedre end på vores breddegrader.
For os er det innovativt at bevare og passe på naturen. Det er vores måde at følge med tiden på.
Harald Krabbe
kirsebærtræer, frederiksdal

Øl og kirsebær

Nyheden om Frederiksdal er nået langt udover Danmarks grænser. Frederiksdal har bl.a. indgået et samarbejde med Yardley Brothers Craft Brewery fra Hong Kong, som er et af Asiens mest innovative håndværksbryggerier. Frederiksdals egetræsfade indgår i deres produktion af en ny øl ved navn Frederiksdal Cherry Sour Ale Brew. Øllen blev lanceret på Michelin restauranten Roganic i Hong Kong, som også har en Michelin Green Star, der er en anerkendelse for, at de har fokus på bæredygtighed.

Vi har kun fået god respons på Frederiksdal Cherry Sour Ale Brew. Og det at den første produktion af øl blev udsolgt samme dag som lanceringer, taler sit eget tydelige sprog.
Harald Krabbe

Mere bæredygtighed

Harald Krabbe er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte fokus på bæredygtigt landbrug og udvikling af regionen.

Vil du, ligesom Harald Krabbe fra Frederiksdal, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Frederiksdal

Frederiksdal Logo

Frederiksdal bliver produceret på Frederiksdal Gods på Lolland. Kirsebæreventyret begyndte i 2006 med et ønske om producere verdens bedste kirsebærvin på de bedste råvarer. I dag er Frederiksdal Kirsebærvin prisbelønnet og anmelderrost, og vinene bliver solgt over hele verden.

Vine, frederiksdal

Frederiksdals Vineri er åbent for besøgende og rundvisninger. Læs mere om Frederiksdal Krisebærvin.