Karina Larsen

Karina Bergstrøm Larsen

Mød en af Sjælland og øernes lokale helte: Karina Bergstrøm Larsen, iværksætter og medstifter af Satcom1.

Karina Bergstrøm Larsen er kendt for Satcom1, som hun stiftede i 2003 sammen med en franskmand og en nordmand. Satcom1 udviklede en router software, som gjorde det muligt at anvende mobil, internet, tv og videokonferencer om bord på et fly via satellit og fakturere taletid og data på fly. I 2015 blev Satcom1 solgt til amerikanske Honeywell for 700 millioner kroner, hvilket gjorde Karina til en af Danmarks mest succesfulde iværksættere.

 

Ideen til Satcom1

I 2002 var Karina ansat hos Thrane & Thrane. En virksomhed med speciale indenfor satellitkommunikation og opfinder af den første hardwareløsning, som gjorde det muligt at ringe fra fly. I forbindelse med sit arbejde var Karina ofte på kundebesøg og opleve gentagne gange, at kunderne efterspurgte både praktisk hjælp og support. Både i forbindelse med den tekniske installation og integration med flyenes eksisterende teknologi og som back-up support relateret til den praktiske brug af systemet. 

Der var en kæmpe hul i markedet. Folk vidste ikke, hvordan de ringede eller hvor de kunne få support, hvis noget gik galt.
Karina Bergstrøm Larsen

Satcom1

Karina Bergstrøm Larsen foreslog den franskmand, som havde været med til at udvikle hardwaren, at de skulle starte noget op sammen og udnytte det hul, der var i markedet. Efter lang tids overvejelse - så lang tid, at Karina i mellemtiden var blevet headhuntet til Satair - var franskmanden endelig med på ideen og sammen med en nordmand, som var brugerfladeingeniør, var holdet bag Satcom1 fuldendt. Eftersom de alle havde fuldtidsjobs, blev weekenderne, på nær en månedlig friweekend, taget i brug til at udarbejde en forretningsplan. De ville tilbyde konsulenttid og support, og de ville styre netværket fra jorden, så det var muligt at problemløse hurtigt. I februar 2003 registrerede de således Satcom1.

Satcom_Fly

19. gang er lykkens gang

Satcom1 ejede ikke satellitter eller jordstationer, som de have behov for adgang til. Derfor var Karina Bergstrøm Larsen og Satcom1 nødt til at komme i kontakt med Telenor Satellite Service, som havde jordstationer. Men Satcom1 var den 19. virksomhed, som Telenor havde oplevet – og som alle havde fejlet. Telenor havde faktisk troet så meget på virksomhed nr. 18, at de havde opkøbt 10% af virksomheden. Det lykkedes dog for Satcom1 at få foden indenfor og de fik en kontrakt på et år, hvor de skulle fungere som Telenors distributør for taletid for fly.

Underleverandør til virksomhed nr. 18

Men pludselig en dag ringede virksomhed nr. 18 til Karina Bergstrøm Larsen. Nr. 18 havde vundet en stor kontrakt hos Airbus og manglede en underleverandør. Hvis Satcom1 var interesserede, skulle de skrive under på, at de var underleverandør og ikke måtte bruge navnet Satcom1 overfor Airbus. Satcom1 indvilligede, da de var nye og havde brug for jobbet. Projektet gik ud på, at Satcom1 skulle designe et netværk til router, som virksomhed nr. 18 ville levere til sidst. Efter at have arbejdet på projektet i 2,5 måned stoppede betalingerne pludseligt. Under et telefonopkald blev Karina Bergstrøm Larsen informeret om, at virksomhed nr. 18 ikke havde leveret routeren, og at hverken Airbus eller Telenor kunne komme i kontakt med dem. Efter at have forklaret, at Satcom1 blot var underleverandør, blev Karina spurgt, om Satcom1 kunne løse opgaven.

Jeg bliver spurgt, om vi kan løse opgaven. Jeg konfererer hurtigt med vores ingeniør, som siger, at det kan vi og at det vil tage 3,5 måned. Jeg svarer, at vi kan løse opgaven på 5 måneder, for man skal altid sørge for at have buffertid. Herefter får jeg at vide, at projektet er vores, og at betalingerne fra nu af skal gå direkte til os.
Karina Bergstrøm Larsen
Fly_Rejse_Satcom1

Leverede på 5 måneder

Satcom1 leverede 5 måneder efter og fik 17 Airbus fly fra kongeflåden som kunde. I dag er Airbus stadig kunder hos Honeywell, der opkøbte Satcom1. Virksomhed nr. 18, som de var underleverandør hos, hørte de aldrig fra igen og virksomheden var som sunket i jorden. 

Vi fik udviklet den router software, som gjorde det muligt at anvende mobil, internet, tv og videokonferencer om bord på et fly via satellit. Så det var lidt held i uheld.
Karina Bergstrøm Larsen

Honeywell

Det var aldrig planlagt, at Satcom1 skulle sælges. Satcom1 var drevet af lyst til innovation og ikke af afkast. Da forespørgslerne om et salg begyndte at komme i 2010, var Karina Bergstrøm Larsen og resten af Satcom1 ikke interesserede. De havde det sjovt og elskede det, de lavede. Deres medarbejdere var glade og spændende udfordringer var der nok af.

Men i 2013 begyndte den franske partner at have det svært ved, at de var blevet så mange i virksomheden og han ville gerne sælge. Satcom1s passive partnere ville også sælge og i 2015 endte det med et salg til amerikanske Honeywell. 

Satellitkommunikation er stadig er i sin spæde start. Der kommer nye satellitter, som giver nye muligheder. Satcom1 omsatte for 268 millioner danske kroner i 2015, og jeg er sikker på, at Satcom1 kunne have drevet det til over en milliard kroner.
Karina Bergstrøm Larsen

Digitalisering nu og i fremtiden

På "Udviklingskonferencen 2022 - Mulighedernes Sjælland" fortalte Karina Bergstrøm Larsen om, hvorfor fremtiden er digital - og hvilke muligheder det giver.

Mød Karina Bergstrøm Larsen på LinkedIn