Gisselfeld Kloster

Gisselfeld Kloster

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Gisselfeld Kloster. Gisselfeld Kloster er en af Danmarks ældste og bedst bevarede renæssanceborge, som stammer tilbage fra 1547. I dag driver Gisselfeld Kloster bl.a. event- og konferenceafholdelse, landbrug og skovdrift samt udlejning af ejendomme.

Gisselfeld Kloster

Gisselfeld Kloster ligger syd for Haslev på Sydsjælland, og er en af Danmarks ældste og bedst bevarede renæssanceborge i Danmark. Navnet kan føres tilbage til 1370, men Gisselfeld blev i sin nuværende form grundlagt af rigshofmester (statsminister) Peder Oxe, der byggede borgen i perioden 1547-1575.

I 1699 overtog Christian Gyldenløve, søn af Kong Christian den 5. og Sophie Amalie Moth, borgen, og han ønskede, at Gisselfeld skulle gøres til et kloster for adelige jomfruer. Planerne blev aldrig ført ud i livet, men navnet - Gisselfeld Kloster - er hængt ved lige siden. Gisselfeld overgik ved Gyldenløves død til fonds eje og er i dag en erhvervsejende fond, som i dag drives af en bestyrelse. Christian Gyldenløves efterkommere, der fik navnet Danneskiold-Samsøe, og har siden haft titel af Overdirektør med en født plads i bestyrelsen. Den nuværende overdirektør er den 12. i rækken og hedder Helene Danneskiold-Samsøe - og er den første kvinde på posten nogensinde.

I dag er en lille del af Gisselfeld Slot privat og beboet af Helene Danneskiold-Samsøe, mens andre dele af hovedbygningen kan besøges af offentligheden i forbindelse med guidede rundvisninger.

Gisselfeld Kloster

Den grimme ælling

Gisselfeld Kloster har gennem historien haft en fremtrædende position, og mange berømtheder har gæstet borgen. Det smukke herregårdslandskab har inspireret og tiltrukket kunstnere som f.eks. Thorvaldsen, Christian Winther og H.C. Andersen. H.C Andersen fik under et besøg på Gisselfeld ideen til "Historien om en and", som senere blev til "Den Grimme Ælling".

Nordeuropas smukkeste park

Gisselfeld Kloster er omgivet af et parkanlæg, som har skiftet udseende flere gange i takt med nye tendenser inden for havearkitektur. Den nuværende slotspark er på ca. 40 ha, og blev anlagt i slutningen af det 19. århundrede af den berømte engelske havearkitekt H. E. Millner. Hvert år besøger 40.000 gæster parken.

Gisselfeld Kloster

Landbrug og skovdrift

En stor del af Gisselfeld Klosters indtjening stammer fra landbrug og skovdrift, som er fordelt på 4000 hektar. Landbruget omfatter i dag ni gårde og råder over 1450 hektar, der er udlagt som jordbrug, brak, vildtagre og enge.

Skovdriften udgør 2.350 hektar og fungerer som et traditionelt skovbrug med vedproduktion samt en væsentlig produktion af juletræer og pyntegrønt.

Gisselfeld Skovdistrikt blev i 2004 certificeret PEFC - Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes Danmark, hvilket bl.a. betyder, at der er udlagt områder, hvor skoven stort set ligger urørt for at understøtte biodiversitet. Områderne er valgt ud fra steder med store naturværdier, f.eks. omkring søer og vandløb.

Juletorv

De sidste to weekender i november afholdes Gisselfeld Juletorv og byder på masser af ægte hygge, kravlenisser, ponyridning og meget andet godt. Julemanden tager imod børn og barnlige sjæle i "Julemandens Hule", og det vil også være muligt at komme indenfor på slottet.

Kom i den helt rigtige julestemning på Gisselfeld. Vores største - og mest stolte - tradition på Gisselfeld må være det årlige Juletorv, hvor duften af jul og de mange inspirerende stande er med til at sætte den perfekte ramme.
Jens Risom, administrerende direktør og godsforvalter

Læs mere om juletorvet her

Sjællands Udviklingsalliance

Jens Risom er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at sætte fokus på de oplevelser, som regionen har at byde på.

Vil du, ligesom Jens Risom, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Læs mere om Gisselfeld Kloster her