Friis-Holm Chokolade

Friis-Holm Chokolade

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Friis-Holm Chokolade A/S. Friis-Holm Chokolade er historien om en gourmet, der ønskede at skabe verdens bedste chokolade – bedst i smag og for verden. Om en ildsjæl der, med fokus på kvalitet frem for kvantitet, har formået at blive den regerende verdensmester i chokolade.

Friis-Holm Chokolade

Ideen til Friis-Holm Chokolade blev sået i slutningen af 90’erne i Californien, hvor Mikkel Friis-Holm, der er uddannet kok, indledte et samarbejde med Scharffenberger Chocolate. Herigennem kom han i 2007 i kontakt med Danida og et kakaoprojekt i Nicaragua. Projektet gik ud på at få kakaobønderne til at dyrke kakaobønner af en høj kvalitet, som derfor også var naturligt dyrere og ville medføre en højere indtjening for kakaobønderne. Mødet blev startskuddet til Friis-Holm Chokolade, der i dag eksporterer chokolade til hele verden.

”Vi ønsker at lave den bedste chokolade – bedst i smag og bedst for verden. Derfor betyder bæredygtighed og anstændighed meget for os. Det er vores DNA og noget, vi handler på og ikke kun med certificeringer og rapporter, men som en integreret del af, hvordan vi tænker, køber og producerer.

Jeg vil gerne have bønner fra producenter, der ikke har slavelignende forhold for de ansatte eller ødelægger miljøet, når de dyrker og producerer kakaobønner.”
Mikkel Friis-Holm

Fra bønne til bar

Friis-Holm Chokolade blev grundlagt i 2014 med hjælp fra små investorer og Vækstfonden. I 2015 løb den første danskproducerede chokolade gennem chokoladefabrikken i Hvalsø, og siden er alt blevet produceret i Danmark.

Jeg ville gerne have produktionen, kontrollen og arbejdspladser her i Danmark. Jeg ville gerne fremstille hele produktet selv. Fra bønne til bar - som man siger.
Mikkel Friis-Holm

Chokoladefabrik

Chokoladefabrikken flyttede i oktober 2019 fra 150 kvadratmeter i Hvalsø ind i en 700 kvadratmeter stor ny bygning i tilslutning til Herslev Bryghus. Den nye chokoladefabrik blev til via en kampagne sammen med Herslev Bryghus og Coop Crowdfunding, hvor det, på blot fire timer, lykkedes at rejse en million kroner.

Friis-Holm Chokoloade

Friis-Holm og Herslev Bryghus har indgået et producentsamarbejde, hvor der er fokus på bæredygtighed, økologi og social ansvarlighed, og hvor oplevelsesøkonomien spiller en markant rolle.

Vi ville gerne have en åben chokolade fabrik, hvor man kan komme og se produktionen fra bønne til bar. Ved at vise hvorfor vi arbejder, som vi gør, kan vi forhåbentlig motivere forbrugerne til at købe fødevarer, der er blevet produceret på en ordentlig måde.
Mikkel Friis-Holm

Smagen i fokus

Mikkel Friis-Holm tager udgangspunkt i den enkelte kakaobønnes egenskaber, som får lov til at definere smagen på chokoladen.

Uden gode kakaobønner kan du ikke lave god chokolade. Men selvfølgelig har de mange forskellige processer fra bønne til bar også meget at sige for kvaliteten af ​​chokoladen.

Vi fokuserer på at behandle og forarbejde kakaoen på en særlig måde for at maksimere den gode kakaosmag og bevare alle smagens nuancer.


Vi tilsætter kun sukker i vores mørke chokolader. Ingen sojalecithin, ingen vanilje, intet der vil gribe ind og påvirke den gode kakaosmag.
Mikkel Friis-Holm

International Chocolate Awards

Friis-Holm Chokolade har vundet adskillige priser ved International Chocolate Awards - verdens største og eneste uafhængige chokoladekonkurrence.

Friis-Holm Chokoloade
Vi laver chokolade til nogle af Danmarks bedste restauranter, herunder Henne Kirkeby Kro, Relæ, Alchemist, Jordnær, Allouette, Dragsholm slot, Noma og Kødbyens fiskebar. Det holder os skarpe og får os til at overveje, hvordan vi kan gøre vores chokolade endnu bedre.
Mikkel Friis-Holm

Sjællands Udviklingsalliance

Mikkel Friis-Holm er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at skabe yderligere fokus på bæredygtighed og kvalitet.

Vil du, ligesom Mikkel Friis-Holm, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Friis-Holm Chokolade

Friis-Holm Chokolade

Friis-Holm Chokolade blev grundlagt i 2014 af Mikkel Friis-Holm og er baseret i Herslev. Mikkel Friis-Holm er medstifter af Direct Cacao, som er en organisation, der arbejder for en mere ligeværdig samhandel med kakaobønder ved at undgå mellemhandlere og betale en fair pris for bønner.

Mikkel Friis-Holm har skabt en chokolade, som har vundet adskillige priser ved International Chocolate Awards - verdens største og eneste uafhængige chokoladekonkurrence.

Læs mere om Friis-Holm Chokolade her