Dragsholm

Dragsholm Slot

Mød en af vores rollemodeller for virksomheder i Region Sjælland: Dragsholm Slot. Dragsholm Slot er historien om et af Danmarks ældste slotte, der i dag fungerer som hotel med 41 værelser, to anerkendte restauranter, selskabs-, kursus- og konferencevirksomhed samt kirke til fx bryllupper. Dragsholm er et stykke danmarkshistorie, hvor fortid, nutid og fremtid mødes – hvor gastronomien er i højsæde og hvor Michelin stjernen har lyst siden 2017.

Dragsholm Slot

Dragsholm Slot er blandt de ældste  fungerende verdslige bygninger i Danmark og ligger ud til Sejerøbugten i den sydvestlige del af Odsherred i Nordvestsjælland. Og med 800 år på bagen har slottet oplevet lidt af hvert, hvilket måske også er årsagen til, at det, efter sigende, huser flere spøgelser.

Siden 1937 har Dragsholm Slot være ejet af Bøttger-familien, hvor Mads Hylleholt Bøttger siden 2005 har drevet slottet. Mads havde en ambition om at skabe noget særligt på slottet. At bevare og viderebringe slottets historiske autenticitet og områdets karakter – og samtidig bringe slottet og dets kulturhistorie ind i det 21. århundredes funktionalitet og æstetik.

Vores ambition er at byde vores gæster velkommen til en oplevelse af sammenhæng og helhed.
Mads Hylleholt Bøttger
Dragsholm Slot

Mads gik i gang med en række ombygninger og renoveringen af bl.a. værelserne på slottet, gods- og portnerboligen og gourmetrestauranten i kælderen.

Michelin stjerne

Mads satsede benhårdt på gourmetrestauranten og allierede sig med kokken Claus Henriksen, som kom fra en stilling som souschef på Noma. Med afsæt i slottets historiske og geografiske referencer i et nordisk køkken, der tager udgangspunkt i årstider og høster fra omgivende marker, skov og strand, fik de sat Dragsholm på den gastronomiske stjernehimmel.

Dragsholm Slot
Vores køkkenstil er naturbevidst og baseret på årstidens grøntsager fra Lammefjorden og urter fra slottets urtehave, skov, marker og strand med sans for gammelt håndværk og historiske tilberedninger.
Mads Hylleholt Bøttger

I 2017 fik Dragsholm således en Michelin-stjerne og har beholdt den.

Slottets Michelin-restaurant bliver jævnligt fremhævet i ind- og udland som en af de mest innovative gourmetrestauranter i Norden og det er vi stolte af. Vores ambition er, at slottets køkken også i fremtiden skal tilhøre Nordens gastronomiske elite.
Mads Hylleholt Bøttger
Dragsholm Slot

I januar 2021 trådte Jeppe Foldager til som køkkenchef og har været med til at videreføre det innovative køkken, som betød, at Dragsholm i september 2021 kunne beholde sin Michelin stjerne ved årets uddeling. Jeppe Foldager har tidligere været køkkenchef på Alberto K og souschef på Søllerød Kro og har vundet sølv ved Bocuse d'Or i 2013.

Spøgelser på Dragsholm

Slottet har en rig historie og har oplevet både brande, krige, mord og intriger. Efter sigende er der mindst tre spøgelser:

  • Den Hvide Dame
  • Den Grå Dame
  • Jarlen af Bothwell

Den Hvide Dame

Under en renovering i 1910 fandt man i en tilmuret niche et skelet, som man mener tilhører adelsfrøkenen Celestine Mariann de Bayonne Gyldenstierne, der forsvandt på slottet omkring 1550.

Ifølge historien var Celestine blevet forelsket i en staldkarl, som hun var blevet gravid med. Celestines far, som ville have Celestine gift med en adelsmand, blev efter sigende så rasende at han bedøvede sin datter, og murede hende inde i muren. Celestines jordiske rester til beskuelse i en glasmontre og det siges, at hun især viser interesse for de sovende mænd.
Mads Hylleholt Bøttger

Den Grå Dame

Den Grå Dame mener man er Louise Katrine Jensdatter, som var oldfrue på slottet tilbage i 1600-tallet. Louise havde til ansvar at holde orden i sagerne og hun gik og hersede med alt og alle.

Det gør hun stadig, blot som Den Grå Dame og hun kan ikke lide forandringer. I flere år var hun vred over, der var hængt et maleri af slottet op i den blå stue. Hun blev ved med at tage det ned og stille det på gulvet op ad væggen. Hun gav først op, da maleriet blev hængt op på en ligkisteskrue.
Mads Hylleholt Bøttger
Dragsholm Slot

Jarlen af Bothwell

James Hepburn også kaldet Jarlen af Bothwell endte sine dage som statsfange på Dragsholm Slot. James Hepburn menes at stå bag mordet på dronning Marie Stuarts mand Lord Darney i 1567. Han blev efterfølgende gift med dronningen, hvilket vakte så meget opsigt, at hun måtte abdicere fra Skotlands trone. Jarlen flygtede til Norge, hvor han blev arresteret for brud på et tidligere ægteskabsløfte til en norsk adelsdame, Anna Rustung. Jarlen sad fængslet på Dragsholm fra 1573 til sin død i 1578.

Ifølge sagnet går Jarlen af Bothwell igen som et kappeklædt spøgelse på Dragsholm Slot. Man kan desuden høre den karet, som hentede jarlens lig igen og igen i den brolagte gård.
Mads Hylleholt Bøttger

Sjællands Udviklingsalliance

Mads Hylleholt Bøttger er medlem af Sjællands Udviklingsalliance og ser medlemskabet som en mulighed for at skabe stolthed omkring regionen og alle dens råvarer og oplevelser.

Vil du, ligesom Mads Hylleholt Bøttger, være medlem af Sjællands Udviklingsalliance, så kan du gøre det her: Bliv medlem af Sjællands Udviklingsalliance | Læs hvordan her (sjua.dk)

Om Dragsholm Slot

Dragsholm logo

Dragsholm Slot blev grundlagt af Roskilde Bispestol i 1313 og er i dag ejet af Mads Bøttger.

Dragsholm er også optaget i Relais & Châteaux, som er en sammenslutning af 570 landemærke-hoteller og restauranter, der drives af uafhængige kroværter, kokke og ejere, der deler en passion for deres virksomheder og et ønske om autenticitet i forholdet til deres kundekreds. 

Mads Bøttger

Læs mere om Dragsholm her