Borgring Oplevelsescenter

Borgring Oplevelsescenter

Nyhed

Borgring Oplevelsescenter, et nyt vikingemuseum i Køge, er nu rykket et skridt nærmere med opbakning fra tre af Sjællands Udviklingsalliances repræsentanter. Svend-Aage Deist Hansen og Lars Petersson har engageret sig i stiftelsen af en anlægsfond - Borgring Fonden - der skal opføre, eje og forestå driften af oplevelsescenteret, og Torben Nielsen indgår i fondens bestyrelse.

Borgring Oplevelsescenter

Anlægsfonden er stiftet af DreistStorgaard Advokater og fondens grundkapital på 300.000 kr. består af en donation på 200.000 kr. fra Sparekassen Sjælland-Fyn og en donation på 100.000 kr. fra DreistStorgaard Advokater. Både Sparekassen Sjælland-Fyn og DreistStorgaard Advokater er en del af Sjællands Udviklingsalliance gennem repræsentanterne Lars Petersson og Svend-Aage Dreist Hansen, ligesom Museum Sydøstdanmark også er repræsenteret via Torben Nielsen, som er bestyrelsesformand.

Borgring Oplevelsescenter

Med stiftelsen af anlægsfonden er museet kommet et skridt videre, idet anlægsfonden skal opføre, eje og forestå driften af bygninger, anlæg og indretninger, der skal vise vikingeborgen og områdets historie i overensstemmelse med museumsprojektet.

Stiftelsen af fonden sætter endeligt projektet i gang, og jeg er taknemmelig for, at stiftere og donatorer finder projektet interessant og støtteværdigt. Jeg ser frem til to spændende år med arkitektkonkurrence og anlægsarbejder således, at vi forhåbentlig kan indvie det nye oplevelsescenter i 2024.
Torben Nielsen, bestyrelsesformand for Museum Sydøstdanmark og repræsentant i Sjællands Udviklingsalliance

Historien bag Borgring Oplevelsescenter

Historien om Borgring Oplevelsescenter begyndte i september 2014, hvor arkæologer fra Museum Sydøstdanmark og Aarhus Universitet offentliggjorde fundet af en borg fra vikingetiden ved Lellinge vest for Køge. Vikingeborgen er den femte ringborg af Trelleborg-typen i Danmark og i 2016-2018 blev der med støtte fra A.P. Møller Fonden og Køge Kommune gennemført de mest gennemgribende udgravninger af en vikingeborg nogensinde.

Udover at give et unikt indblik i dansk kulturarv og en vigtig periode i Danmarkshistorien kan oplevelsescentret blive et stærkt vartegn, der sætter Køge og omegn yderligere på landkortet. Jeg er helt sikker på, at det vil kunne tiltrække besøgende fra hele landet til stor gavn for ikke kun Køge, men også resten af Sjælland.
Lars Petersson, adm. direktør for Sparekassen Sjælland-Fyn samt initiativtager til og formand for Sjællands Udviklingsalliance

UNESCO’s verdensarvsliste

Arkæologerne har på baggrund af undersøgelserne gjort en række nye og spændende opdagelser om arkitektur, funktion, datering, historiske sammenhænge, borgens omgivelser, transportforhold og samtidige bebyggelser lokalt og regionalt. Derudover har resultaterne betydet, at Kulturministeren i januar 2021 sendte en ansøgning til UNESCO om vikingeborgenes optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste.

Det er med stor glæde og stolthed, at vi støtter dette fantastiske og storslåede projekt. Det er vores historie, der binder os sammen, og derfor er vi glade for at kunne støtte op om UNESCO-verdenskulturarv. Det bliver en fornøjelse at følge processen og ikke mindst se og opleve resultatet.
Svend-Aage Dreist Hansen, Partner og advokat i DreistStorgaard Advokater og repræsentant i Sjællands Udviklingsalliance

Forventes at åbne i 2024

Det nye oplevelses- og forskningscenter bliver et 1.800 m2 stort oplevelses- og forskningscenter til 50 mio. kr., der skal fortælle om vikingernes borge og tro på selve stedet, hvor borgen blev fundet. Projektet støttes af A.P. Møller Fonden, Køge Kommune, Knud Højgaards Fond og Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

Museet forventes at åbne i 2024.

Fakta:

Den nystiftede fonds bestyrelse består af:

  • Torben Nielsen, bestyrelsesformand, Den selvejende institution Museum Sydøstdanmark, fhv. nationalbankdirektør
  • Thomas Kullegaard, Arkitekt M.A.A.
  • Søren Sindbæk, professor, Ph.d., Aarhus Universitet
  • Ken Kristensen, Udvalgsformand for Kultur- og idrætsrådet, Køge Kommune

Læs mere om Borgring Oplevelsescenter her