Vindmøller

Grøn omstilling

Nyhed

Vores region skal være et globalt center for grøn innovation gennem samarbejde med vidensinstitutioner, virksomheder og myndigheder

Den grønne omstilling skal skabe lokale arbejdspladser på Sjælland og øerne

Kronik af Heino Knudsenregionsrådsformand, Region SjællandLars Peterssonadministrerende direktør, Sparekassen Sjælland-FynKronikken er bragt i Børsen den 25. juli 2023.

Greater Copenhagen skal være en internationalt førende metropolregion inden for grøn omstilling og grøn vækst. Nordens største metropol med 4,4 mio. mennesker har sat som en fælles politisk retning at gøre det muligt at bidrage lokalt til den grønne omstilling og udnytte de kommende års grønne milliardinvesteringer til at øge vækst og jobskabelse.

Ambitionen om, at vores region skal være et globalt center for bæredygtig vækst og grøn innovation, skal indfries gennem samarbejde og alliancer med vidensinstitutioner, virksomheder og myndigheder –både regionalt og internationalt.

Perspektiverne er mange og store. Det er afgørende for at få det optimale ud af de kommende års indsats, at vi sikrer en balance mellem hinandens styrkepositioner og muligheder. Der skal skabes de bedste vilkår for vækst og udvikling på hele Sjælland.

Solcelleanlæg og vindmøller opstilles i stor stil på Sjælland og øerne i disse og de kommende år. Det sker i bestræbelserne på at accelerere den grønne omstilling mest muligt. Der produceres energi som aldrig før, og der er udsigt til væsentlig mere.

I Sjællands Udviklingsalliance arbejder vi målrettet med at styrke udviklingen. For vi har plads.

Sjælland og øerne til gavn

På Sjælland og øerne kommer vi til at producere mere energi, end regionen selv skal bruge. Samtidig kommer leverancerne af råstoffer til særligt hovedstadens videre udbygning og udvikling fra det sjællandske opland. Vi ser, at fokus, investeringer og innovative tiltag på den grønne dagsorden centreres i og omkring Hovedstaden. Der skal være en bedre balance.

I flere henseender har man ikke svært ved at se udvidelses- og udbygningsmulighederne på holme og i Øresund. Det samme blik kunne se nemmere og mere fremkommelige løsninger ved at rette blikket mod de sjællandske jorder. Det hjælper ikke udviklingen og vækstmulighederne på Sjælland og øerne, at vindmøller og solceller opstilles på Lolland, for at størstedelen af energien transporteres væk.

Der skal skabes nye lokale arbejdspladser, som udnytter en del af energien.

Det kræver samarbejde og et bredere fokus på fordelingen af muligheder og nødvendige laster. Borgerne på Lolland skal lokalt se og opleve gevinsten ved et væsentligt bidrag til den grønne omstilling i form af vindmøller, solceller og andre grønne energiformer.

Vi taler ikke om aflad i penge, men om flere permanente arbejdspladser på Sydsjælland, Lolland og Falster i forbindelse med de investeringer, der gøres lokalt i vedvarende energi.

Skal du være nabo til en vindmølle, skal du have en oplevelse af, at det gør en positiv forskel for dit område.

En blivende accelerator 

Den midlertidige tunnelfabrik i Rødbyhavn skal gøres permanent. Som Danmarks største havn – målt på areal – skal den udvikles fra 2027 til en opskalering på offshore. Den milliarddyre investering i det midlertidige anlæg skal bruges intelligent til en blivende accelerator for de stadigt større havvindmøller.

Der forventes at blive skabt 200.000 arbejdspladser inden for den grønne sektor. Det kræver nye uddannelser, mange flere hænder og et solidt kompetenceløft for tusindvis af personer.

Det er oplagt, at erhvervsskolerne styrkes i den geografi, hvor den grønne omstilling fysisk og faktisk realiseres. Region Sjællands fem erhvervsskoler, 17 kommuner og regionen står klar til at løfte opgaven.

Lokale arbejdspladser og uddannelsestilbud er afgørende incitamenter og motiverende faktorer for at fortsætte udviklingen af den grønne omstilling, som vi alle er enige i skal ske. 

Læs kronikken hos Børsen her