Holbæk Sportsby, Sjællands Udviklingsalliance

Holbæk Sportsby

Nyhed

Der er mange gevinster ved et offentlig-privat partnerskab (OPP). Et godt eksempel er Holbæk Sportsby, hvor Holbæk Kommune har fået et af de største idrætsanlæg i Skandinavien, som Fonden Holbæk Sportsby har etableret og nu driver. En netop offentliggjort rapport viser, at OPP-finansieringen har medført en besparelse på mere end 14 % i forhold til, hvis Holbæk Sportsby var blevet etableret som en totalentreprise.

Holbæk Sportsby

I Holbæk Sportsby er størstedelen af Holbæks idrætsfaciliteter samlet. Her er svømmecenter, træningscenter, tennis- og badmintonhal, sundhedscenter, store udendørsarealer med fodboldbaner og stier til både ridning, løb og vandreture, atletikstadion og meget mere. Holbæk Sportsby er med 23.000 kvadratmeters indendørs- og udendørsaktiviteter, der strækker sig over 47 hektar, et af de største idrætsanlæg i Skandinavien.

Holbæk Sportsbys vision er at skabe plads til alle – fra genoptræningsborgeren til den professionelle eliteudøver. Dette afspejles i de faciliteter, som sportsbyen stiller til rådighed, hvor der både er plads til 32 foreninger/klubber, og faciliteter til afholdelse af fx store internationale tennisstævner som Davis Cup.

Holbæk Sportsby

OPP-finansiering

Holbæk Sportsby er opført som en OPP-finansiering, hvor Holbæk Kommune har fået overdraget anlægget og betaler Fonden Holbæk Sportsby for at drive anlægget. Hvis man sammenligner anlægssummen for Holbæk Sportsby med den forventede anlægssum, hvis Sportsbyen skulle etableres ved hjælp af en totalentreprise og markedspriser, ville der være en forskel på 60 mio. kr. OPP-finansieringen har således medført en besparelse på mere end 14 %, i forhold til, hvis Holbæk Sportsby var blevet etableret som en totalentreprise.

Opførelsen af Holbæk Sportsby har derudover muliggjort en række følgeinvesteringer i Holbæk Kommune, fx området ved Sportsbyen Syd, Sportellet og det kommende anlægsarbejde i Holbæk Have.
Lars Petersson

Samlet lokaløkonomisk gevinst

Den samlede lokaløkonomiske gevinst af Holbæk Sportsby kan opgøres som en kombination af

  • Den direkte gevinst
  • De afledte gevinster
  • De fremtidige potentielle gevinster.

Den direkte gevinst

Den direkte gevinst er opgjort til 303 mio. kr. Den direkte gevinst er opgjort som den lokale omsætning skabt i forbindelse med etableringen af Holbæk Sportsby.

Etableringen af Holbæk Sportsby skabte i alt 357 mio. kr. i omsætning, hvoraf de 303 mio. kr. er lokal omsætning.
Lars Petersson

De afledte gevinster

De afledte gevinster er samlet set opgjort til ca. 181 mio. kr. De afledte gevinster er opgjort som drifts- og vedligeholdelsesmæssige konsekvenser af Holbæk Sportsby, herunder den daglige drift samt afholdelsen af større og mindre arrangementer. I de afledte gevinster indgår også det vedligeholdelsesmæssige efterslæb fra de gamle idrætsfaciliteter samt den årlige driftsbesparelse, der opnås med de moderne faciliteter i sportsbyen. Endelig indgår salget af udfasede grunde samt udstykninger i de afledte gevinster.

Etableringen af Holbæk Sportsby skabte i alt 188 midlertidige årsværk.
Lars Petersson

De fremtidige potentielle gevinster

De fremtidige potentielle gevinster kan opgøres til ca. 328,3 mio. kr. De fremtidige potentielle gevinster er opgjort som de afledte gevinster, der endnu ikke er realiseret, men som antageligvis vil blive det i perioden 2021-2040, hvor aftalen mellem Holbæk Sportsby og Holbæk Kommune ophører.

Holbæk Sportsby

Udover de opgjorte gevinster kan etableringen af Holbæk Sportsby på sigt føre til yderligere gevinster for lokalsamfundet. Fx vil etableringen af Holbæk Have antageligvis medføre stor lokal omsætning, mens de ca. 1.000 familier, der her bliver plads til, vil bidrage med store skatteindtægter til Holbæk Kommune og øget økonomisk aktivitet i kommunen.

Tilstedeværelsen af Holbæk Sportsby kan skabe følgeinvesteringer, tiltrække nye borgere samt bidrage til en sundere levestil. Erfaringer viser, at borgernes adgang til idrætsfaciliteter har en positiv afsmitning på borgernes aktivitetsniveau og generelle sundhed.
Lars Petersson

Download den fulde rapport her:

Dokumenter